Douglas Provincial Park, Saskatchewan

The purpose of this job was to provide safe access to the beach at Douglas Provincial Park, SK. The bank was eroding so bad that it was almost impossible to access the beach safely. Below is what the bank looked like before starting the project.

Please click any and all pictures that you wish to see larger, they will open in a new tab/window.

 

The area highlighted in blue is where the gabion's were to be installed, you can see the small Ice cream shop to the upper right of the blue. This google earth image shows a particularly dry spring/summer.

 

 

This is a panoramic of the job site before starting. It is quite large, please allow it to load. Alternatively your can right click on it and choose "save link as".

 

 

You can see the steep bank is unsafe to descend. On the left you can see how a park was protected by only rip rap (loose stones).

 

 

 

Below you can see the excavator creating a roadway for the other equipment to access the beach.

 

 

Below, the cages are to be sunk into the ground to prevent undermining.

 

 

Above left: Cages being assembled. Above right: cages assembled and placed in line on site, ready for filling.

 

 

 

Below, you can see the cages being filled and the railing posts getting installed.

 

 

The posts were bolted into the cages using threaded metal rods, and welded metal plates that sat far below the surface.

A closer view of the cages being sunk and filled.

 

 

 

Another panoramic shot of the progress. Here the actual gabion's are fairly complete. Finish the railing and leveling the sand around the wall is next. It is quite large, please allow it to load. Alternatively your can right click on it and choose "save link as".

Please click any images you wish to see larger.

 

 

 

 

The ramp system that was built out of gabion's, is lined with filter cloth then gravel and sand.

 

 

A view on top of the structure, this is basically where the bank was eroding in previous pictures.

You can see how much more usable room there is behind the railing.

 

 

 

The wall/railing nearly complete.

 

The right side of the wall was capped off with rip rap.

 

 

Below, a worker is seen mounting the fence boards.

 

An amazing view from behind the structure overlooking the lake.

 

 

Below, the finished upper portion of the railing and walkway.

 

An excellent view of the detailed corners and ramps.

 

 

The completed structure panoramic. It is quite large, please allow it to load. Alternatively your can right click on it and choose "save link as".

 

 

   

Late updated Friday, February 22, 2013 9:31 AM

logo2

Lakefront Restorers © 2008